Jak zrobić sushi?

Sushi przebojem weszło na polski rynek gastronomiczny. Powstaje coraz więcej lokali oferujących to azjatyckie danie. Coraz więcej ludzi przekonuje się do surowych ryb i nie tylko. Dostępne są również wersje warzywne, z drobiem, itp. Warto wiedzieć jak zrobić takie danie samemu. Potrzebujemy:

  • ryż do sushi (krótkoziarnisty, musi się kleić),
  • ocet ryżowy,
  • nori (algi),
  • cukier, sól,
  • zawartość rolek (o tym dalej).

Sushi

Dodatkowo potrzebować będziemy:

  • wasabi,
  • marynowany imbir,
  • sos sojowy,
  • ostry nóż,
  • pałeczki
  • matę bambusową.

Najważniejsza zasada – podstawą jest dobry ryż. Wyciągamy go z pudełka i płuczemy pod bieżącą wodą (ciągle staramy się mieszać). Po takiej „płukance” zostawiamy ryż w wodzie na około 30 minut. Następnie nalewamy wody w proporcji 1:1 i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Ważne, aby w początkowej fazie gotowania również mieszać ryż. Po ugotowaniu zostawiamy go na 20 minut pod przykryciem. Kolejno wykładamy do naczynia i zostawiamy do ostygnięcia. Teraz przygotowujemy sos. W przypadku kilograma ryżu potrzebujemy 14 łyżek octu ryżowego, 6-8 łyżek cukru oraz szczyptę soli. Wszystko mieszając podgrzewamy na małym ogniu. Ważne, aby sos się nie zagotował. W takim przypadku trzeba zacząć robić go od nowa. Sos dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy ze sobą. Bardzo, ale to bardzo ważna sprawa – ryż należy ostudzić. Późniejsze klejenie rolek z ciepłym ryżem wiąże się z wieloma problemami, takimi jak wchłanianie przez nori wody z ryżu co spowoduje zmianę struktury na gumowatą.

Kluczowym składnikiem jest świeżość produktów, zwłaszcza „wypełniaczy” środka sushi. Zaczynamy robić standardowe sushi, a więc rozkładamy matę na płaskiej powierzchni. Układamy na niej nori, a następnie układamy ryż. Na środek układamy wybrane przez nas składniki, np. łosoś i awokado, następnie za pomocą bambusowej maty zaczynamy powoli zwijać wszystko w kierunku od dołu do góry. Po skończonym procesie można pociąć długie sushi na kawałki. Proste prawda. Istnieje kilka odmian sushi, takich jak Nigiri, Maki, czy Uramaki.