Patelnia na indukcję- jaki kształt i wielkość wybrać

Wyposażenie nowoczesnej kuchni wiąże się ze sporymi przemyśleniami i doborem odpowiednich akcesoriów, które na co dzień pomogą nam przygotowywać ulubione potrawy. Jednymi z niezbędnych elementów wyposażenia kuchni jest dobór odpowiednich garnków pozwalających nam na kulinarne spełnienie. Choć na rynku dostępne są rozmaite rodzaje, wykonane z różnych materiałów, to jednak warto zainwestować w te, które cechują się niezawodnością i trwałością. Takie właśnie są garnki indukcyjne.

Nowoczesna kuchnia

Posiadacze płyt indukcyjnych z pewnością wiedzą całkiem sporo na temat przedmiotów kuchennych codziennego użytku. Przy tak nowoczesnym rozwiązaniu ważne jest, aby garnki indukcyjne cieszyły nas swoją niezawodnością i dawały jasno do zrozumienia, że możemy z nich skorzystać, kiedy tylko zajdzie taka potrzeba.

Odpowiednia patelnia indukcyjna

Przyrządzanie potraw na patelni zdaje się być banalnie prostym zadaniem. Czy jednak na pewno takie jest? Różne kształty i wielkości mogą nowicjusza wprawić w niemały zawrót głowy. Chętnie podpowiemy, co naprawdę jest przydatne w kuchennych szafkach i jak z tego korzystać. Wielkość patelni indukcyjnej, która ma za zadanie służyć nam każdego dnia podczas gotowania to niełatwe zadanie. Od tego, na jak dużą patelnię się zdecydujemy powinna zależeć przede wszystkim wielkość posiłków i liczba domowników, dla których gotujemy.


Single, lub pary bezdzietne z pewnością wybiorą mniejsze rozmiary pasujące do ich potrzeb. To nic złego, bowiem dzięki małym rozmiarom nie tylko zaoszczędzają miejsce w szafkach, ale także czynią ze swojej kuchni miejsce przyjazne dietom. Każdy z nas przecież wie jak ważne jest porcjowanie posiłków. Odpowiednio niewielka patelnia pozwala nam na przygotowanie mniejszego posiłku, którym z pewnością każdy się naje, bez konieczności wyrzucania jedzenia.

Z kolei rodziny wieloosobowe potrzebują nieco większej powierzchni na przyrządzenie potraw. Większa powierzchnia patelni gwarantuje możliwość przygotowania dań dla całej rodziny bez konieczności rozkładania ich na wiele ganków. Przełomowa budowa kuchenek i patelni indukcyjnej daje możliwość usmażeniu się mięsa, jajek, ryb i innych równomiernie na całej ich powierzchni. Nie trzeba się zatem martwić o to, że jedzenie z jednej strony będzie przypalone, a z drugiej zaś surowe. Pamiętajcie- gotowanie na większej patelni to sama przyjemność. Dzięki dużemu rozmiarowi łatwiej jest zachować czystość w kuchni, a to przekłada się na późniejsze porządki po zjedzonym posiłku.