Przepis na alternatywnego kurczaka po Węgiersku

kurczak po węgiersku

Bardzo często się zdarza, że rzeczy dobre, mające wielu zadowolonych użytkowników, zostają zamienione przez wytwarzające je przedsiębiorstwa na grosze, tylko dlatego, że potrzeba zmian. Przytoczę tu przykład jednej z moich ulubionych kulinarnych potraw, z którą zaprzyjaźniłam się dzięki przepisowi znalezionemu na odwrocie przyprawy. Niestety na dzień dzisiejszy przyprawa została, ale przepis na niej zapisany został zmieniony. Dlatego też podzielę się z Wami inną możliwością przygotowania kurczaka z przyprawą Kamis ”Kurczak po węgiersku”, niż ta, którą znajdziecie na odwrocie.

Do dzieła!

Potrzebujemy udka, pałki lub ćwiartki z kurczaka. Zależy, co kto lubi. Jeżeli zdecydujemy się na ćwiartki, przepis jest na 4 – 5 sztuk. Kolejnym niezbędnym składnikiem potrawy jest papryka, najlepiej czerwona. W tych proporcjach użyjemy dwóch sporych papryk. Do tego dorzucimy dwie duże cebule, mały koncentrat pomidorowy, przyprawę do kurczaka po węgiersku i śmietanę 18%. Opcjonalnie można dorzucić ząbek lub dwa czosnku.

kurczak po węgierskuĆwiartki kroimy i wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Aby mięso było soczyste, obie strony muszą się zarumienić. Nie należy więc przewracać kurczaka nieustannie, z jednej strony na drugą, lecz pozwolić, by przypiekło się równomiernie z każdej strony. Kiedy mięso jest już gotowe, wrzucamy je do garnka, a na patelnię dodajemy cebulkę pokrojoną w piórka. Można ją lekko posolić, aby ładnie się zeszkliła. Kiedy jest odpowiednio podsmażona, dodajemy ją do garnka. Mięso zalewamy wrzącą wodą, tak aby przykryć całość i dodajemy przyprawę – całą torebkę. Przykrywamy całość i gotujemy przez około 40 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, około 3 łyżki i wrzucamy pokrojoną paprykę. Jeśli o mnie chodzi, preferuję paski, ale kształt może być dowolny. Całość mieszamy i przykrywamy, gotując przez około 10 do 15 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy według uznania śmietanę i doprawiamy. Możemy dodać pieprz cayenne – jeżeli lubimy wyraźne, ostre smaki lub paprykę słodką. Pamiętajmy, że śmietana złagodzi ostrość.

Tak przyrządzonego kurczaka podajmy z bagietką lub ryżem. Doskonałym dodatkiem jest też sałata.

Smacznego! 🙂